In de rijke traditie van de vzw Leuvense Kerstmarkt mocht ook in 2018 een goed doel centraal staan. De eer viel te beurt aan het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds van de KULeuven. Dit fonds steunt onderzoek naar het voorkomen en genezen van type 1 diabetes, de vorm van suikerziekte die typisch kinderen en jonge mensen treft. Meer dan 350 enthousiaste vrijwilligers trotseerden vrieskou en stortbuien en verkochten aan de vrijgevige kerstmarktbezoekers voor het monsterbedrag van 40.049 euro kaarsjes, handwerk, Hippo-sleutelhangers en Macy en Hippo-voorleesboekjes en -wenskaarten. Belangrijker nog kon via deze weg ook informatie rond type 1 diabetes gebracht worden aan de vele bezoekers van de kerstmarkt. Hippo & Friends is iedereen die hiertoe een steentje heeft bijgedragen enorm dankbaar en nodigt iedereen uit om hen op allerlei fora te volgen via www.hippoandfriends.com of via de Facebook- of Twitteraccount Hippo & Friends type 1 diabetesfonds. 

Leven met type 1 diabetes is een voltijdse inspanning waarbij 24/7 waakzaamheid nodig is om de levensbedreigende hypo’s en de lange-termijn schade door hypers te voorkomen. Type 1 diabetespatiënten moeten dagelijks meermaals insuline inspuiten of een insulinepomp dragen en mits het verkrijgen van goede bloedsuikercontrole kunnen zij even oud worden als mensen zonder diabetes. Toch maakt het voor de levensverwachting veel uit hoe je diabetes verloopt.
Het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds wil sensibiliseren omdat er nog te veel misverstanden bestaan over type 1 diabetes. Sinds het ontstaan van het fonds steunen we fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en het ziekteverloop van type 1 diabetes maar ook naar nieuwe geneesmiddelen ter voorkomen en genezen van type 1 diabetes.

Foto & video: Remy Communication