Van De Panne tot Dilsen-Stokkem zakken de komende dagen jongeren af naar de Universiteit Antwerpen. Met 3500 zijn ze, de leerlingen die een van zes voorstellingen van de Fusieshow 2019 zullen bijwonen. Een wervelende show en wetenschappelijke demo’s dompelen hen onder in de klimaat- en energieproblematiek.

Kernsplitsing kennen we allemaal: die technologie wordt gebruikt in een kerncentrale zoals Doel. Er bestaat echter ook zoiets als kernfusie, maar die term is minder bekend. Helaas, want kernfusie zou een vrijwel onuitputtelijke en schone bron van energie kunnen zijn. Bij kernfusie smelten lichte kernen samen tot zwaardere. Daarbij komt enorm veel energie vrij. De zon en de sterren werken op deze manier. Wetenschappers proberen deze energiebron ‘na te bouwen’ op aarde. Een traject met hindernissen, maar halverwege deze eeuw zou de eerste commerciële kernfusiereactor een feit kunnen zijn.

“Het potentieel van kernfusie is het uitgangspunt van de show, maar eigenlijk gaat het over de klimaat- en energieproblematiek in het algemeen”, vertelt Nick Schryvers, decaan van de Faculteit Wetenschappen, die de Fusieshow coördineert. “Leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs krijgen een wervelende show voorgeschoteld, afgewisseld met wetenschappelijke demo’s en een lezing en kwis over de energiemix. Op die manier worden ze klaargestoomd om de kritische geesten en innovatieve wetenschappers van de toekomst te worden.”

Cijfers blijven stijgen
De Nederlandse professor Niek Lopes Cardozo, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, is het brein achter de show. De Universiteit Antwerpen nodigt sinds 2007 scholen uit om deel uit te maken van de totaalervaring. Schryvers: “We organiseren de Fusieshow tweejaarlijks. De eerste editie was meteen een voltreffer. De voorbije jaren bleven de cijfers stijgen. Voor deze editie zitten we aan 6 uitverkochte voorstellingen, waarmee we 3500 leerlingen en hun leerkrachten uit 60 verschillende scholen, uit heel Vlaanderen en het zuiden van Nederland, bereiken.”

De eerste voorstelling staat donderdag 14 november op de agenda, de laatste is voor maandag 18 november. Het DIFFER-instituut (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) van de Technische Universiteit Eindhoven tekent voor de inhoud van de show. De universiteit krijgt voor de organisatie al sinds lange tijd steun van partners zoals Agoria en SCK-CEN.

Locatie: Tentaula ‘Brainstage’, tussen parkings 3 en 4 op Campus Drie Eiken (Universiteitsplein 1, Wilrijk).

Foto’s: www.uantwerpen.be