Vernieuwde wandelnetwerken Kempense Beemden, Heide en Meren

In voor een uitdagende wandeling? Toerisme Provincie Antwerpen gaf drie wandelnetwerken een update: Kempense Beemden, Heide en Meren.

Resultaat? Bijna 1200 kilometer zorgvuldig geselecteerde routes langs knooppunten, drie wandelkaarten en dertien kant-en-klare suggestielussen. Dat wordt lastig kiezen …

No-brainer: stevige wandelschoenen. In de Kempen stap je lekker stoer!

De Kempen tellen tien wandelnetwerken. Toerisme Provincie Antwerpen vernieuwde de laatste drie in de rij: Kempense Beemden, Heide en Meren.

De bijbehorende wandelkaarten bieden telkens een up-to-date overzicht van alle knooppuntenroutes, aangevuld met veel toeristische aanraders, ‘lekkere’ haltes en logeertips. Ook handig: een selectie suggestielussen voor elk type wandelaar, van minder mobiele stapper tot natuurfan.

Decor 1: vallei van Nete en Aa
Oeverlopen voor gevorderden op wandelnetwerk Kempense Beemden! Je stapt langs beken en grachten of volgt de bochtige oevers van de Kleine Nete of de Aa. Zonder risico op natte voeten: in waterrijke natuurgebieden als Lovenhoek, Kindernouw of Schupleer houden vlonderpaden, houten bruggetjes en stapstronken je voeten droog. Met een beetje geluk spot je tussen het riet een ijsvogel of reiger, speurend naar een lekker hapje. Ook graag een traktatie? Kies voor een karaktervolle kroeg of terrasje in de schaduw van een molen.

Decor 2: heide en vennen
Moeilijk te overtreffen: het 360° panorama bovenop de brand- en uitkijktoren in Grenspark Kalmthoutse Heide. Wandelnetwerk Kempense Heide heeft echter nog meer toppers voor je in petto. Zoals knappe kasteelparken of de bijzondere mix van militair erfgoed en uitbundig groen in het Marum, Mastenbos, Antitankgracht of Klein Schietveld. Inclusief forten, bunkers en loopgraven!

PS: de fraaiste heidegebieden staan met een paars bloempje aangeduid op de wandelkaart. Perfecte locaties voor een picknick.

Decor 3: meren, plassen en kanalen
Van het Zilvermeer tot de Sas4-Toren aan een kruispunt van drie (!) kanalen: fotogenieke plekjes te over op wandelnetwerk Kempense Meren. Vergeet ook je verrekijker niet, want bij de vijvers en plassen duiken zeldzame watervogels op. Combineer je wandeling met een verfrissende plons of spetterende attractie in een van de populaire recreatiedomeinen.

Uitblazen van al die Kempenavonturen? Ook dat doe je aan het water: tussen de luxejachten, bij een eeuwenoude watermolen of strandbar met Ibiza-vibes.

Foto: Copyright Toerisme Provincie Antwerpen