Joseph Beuys is wereldwijd een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw wereldwijd. Zijn 100ste verjaardag in 2021 is voor zo’n 20 musea en culturele instellingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar de kunstenaar is geboren en heeft gewerkt, een gelegenheid om zijn complexe werk en zijn internationale uitstraling te eren en te herontdekken.

Het Museum Schloss Moyland is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en een internationaal onderzoekscentrum over Joseph Beuys.

100 jaar Joseph Beuys: wat hebben onze gedachten, onze gevoelens en verlangens met beeldhouwkunst te maken? Is kunst de enige revolutionaire kracht? is de toekomst een categorie kunst? Zijn dit zelfs de vragen die we moeten stellen? 100 jaar na de geboorte van Joseph Beuys herarticuleert de deelstaat Noordrijn-Westfalen deze vragen die zo fundamenteel zijn voor zowel zijn kunst als zijn denken. 

In het kader van de viering van het eeuwfeest »Beuys 2021. 100 jaar Joseph Beuys« worden talrijke tentoonstellingen, acties en uitvoeringen, toneelstukken, concerten, lezingen en seminars georganiseerd om de even fascinerende en controversiële ideeën van een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e te verkennen.

Zo’n 20 instellingen in 12 steden nodigen bezoekers uit om met Beuys in gesprek te gaan en zijn betekenis voor zowel de internationale kunstwereld als voor de samenleving te onderzoeken.

Foto’s: www.beuys2021.de / www.germany.travel