Camille Huysmans, één van de markantste figuren in de geschiedenis van de Belgische sociaaldemocratie, overleed op 25 februari 1968, m.a.w. 50 jaar geleden. Om dit te herdenken worden verschillende initiatieven genomen.
De start van de herdenking op 30 april begint met ‘De Brieven aan een jongen socialist’ (1945), gepubliceerd in de Volksgazet in 1939, waaruit de morele houding van de moralist en visionair Huysmans bleek, aan de vooravond van WO II. Het boek geeft zijn 15 brieven weer.
Er is ook een tentoonstelling ‘Camille Huysmans: moralist en visionair’

Iedereen welkom op de startavond op 30 april, met muzikale intermezzi door PEkes & ARTjes met een repertoire van Antwerpse maatschappij-kritische liedjes en – uiteraard – het glas van de vriendschap.
Vrijzinnig Antwerps Trefpunt De Burburestraat 11 – 2000 Antwerpen.

Vrijdag 4 mei 2018, te 19:30u “Camille Huysmans en zijn liefde voor muziek”
Lezing en muzikale bouwstenen omtrent de figuur Camille Huysmans door Michaël Scheck, ere-directeur Conservatorium Antwerpen en Tatjana Scheck, viool.

Vrijdag 4 mei 2018, te 20:30u
“Een Reinaert aan de Schelde. Het beeld van Camille Huysmans”
Lezing over de fascinatie van Camille Huysmans voor de figuren Reinaert de Vos en Tyl Ulenspiegel door Jan de Putter (Leiden, Ned.).

Vrijdag 11 mei 2018, te 19:30u “Camille Huysmans, socialist en flamingant, maakt het verschil, 1910-1940”. Lezing over Camille Huysmans als Vlaamsgezind boegbeeld in zijn partij, zowel qua theoretische inzichten als in de politieke praktijk door Prof. em. dr Harry Van Velthoven (Hogeschool Gent).

Vrijdag 11 mei 2018, te 20:30u
“De municipalist Huysmans liet spoorslagen in Antwerpen na”. Lezing over het streven en werk van Camille Huysmans als stedelijk mandataris in Antwerpen, van 1921 tot 1946 (onderbreking van 40 tot 44) als schepen en burgemeester door Bob Cools, oud-burgemeester van Antwerpen en doctor in de politieke wetenschappen.

Vrijdag 18 mei 2018, te 10:30u
Ernest Van Buynder, voorzitter van de commissie “Kunst op de Campus” en van het Cultuurbeleid Uantwerpen, stelt het project “Kunst op de Campus” voor, met als hoogtepunt het monumentaal kunstwerk “Camille Huysmans” van Vic Gentils.
Geleide wandeling op de Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen.

Vrijdag 18 mei 2018, te 19:30u
Zijn functie van Kamervoorzitter kon Camille Huysmans niet beletten daadwerkelijk steun te geven aan allerlei antifascistische acties en aan het republikeinse Spanje. Historicus dr Vincent Scheltiens-Ortigosa (Uantwerpen) , zoon van één van de eerste Spaanse ‘niños de la guerra’, brengt ons naar de jaren 1936-1939. “Camille Huysmans en de Spaanse Burgeroorlog”

Vrijdag 25 mei 2018, te 19:30u ”Camille Huysmans – burgemeester van Antwerpen – tegenover Nazi-Duitsland”
Tussen 1936 en 1940 heeft nazi-Duitsland vele middelen ontplooid om het onomwonden antifascisme van Huysmans tegen te werken en zijn positie als burgemeester te ondermijnen. Lezing door historicus Prof. em. dr Herman Balthazar (Ugent), ere-gouverneur van OostVlaanderen

Vrijdag 25 mei 2018, te 20:30u (onder voorbehoud)
“Camille Huysmans en het Joodse volk. Een vriendschap voor het leven”.
Wijlen Wim Geldolf verzamelde enkele gegevens over Huysmans’ relaties tot het Joodse volk, o.m. over de oorsprong van zijn sympathie voor het Joodse volk en zijn problemen. Enkele beschouwingen…

Vrijdag 15 juni in de stad Bilzen, geboorteplaats van Camille Huysmans, mag uiteraard niet ontbreken in deze herdenking, met
* Tentoonstelling ‘Camille Huysmans, moralist en visionair’ * voordracht ‘De betekenis van de persoon Camille Huysmans’, door Willy Claes, minister van Staat * voordracht ‘Camille Huysmans, Bilzenaar’, door Frans Maurissen, heemkundekring Bilisium
Plaats: Bilzen, Cultureel Centrum

Gepland op 10 november – 15:00u: afsluitend Colloquium met als thema
“Camille Huysmans, Vredesduif” In het Bernarduscentrum, i.s.m. het Vredescentrum Antwerpen.

De herdenking van het overlijden van Camille Huysmans, 50 jaar geleden, is een initiatief van het Comité Camille Huysmans Herdenking, onder de auspiciën van SWOCH Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Camille Huysmans met dank aan Provant – Provincie Antwerpen Amsab – I.S.G. Vredescentrum Antwerpen Curieus prov. Antwerpen vzw VAT vzw – Out of a Box

Info en foto’s: www.camillehuysmans.be & Swoch