Antwerpen blijft een populaire haven voor zee- en riviercruises. Ook in 2017 meren er tal van zee- en riviercruiseschepen in Antwerpen aan en zijn er opnieuw een aantal opvallende aanlopen. In totaal worden er 30 zeecruises en maar liefst 594 riviercruises verwacht. Dat betekent dat er dit jaar ongeveer 105.984 (28.188 + 77.796 ) passagiers Antwerpen zullen bezoeken per schip. Vandaag liep het eerste zeecruiseschip aan in Antwerpen. Het gaat om de MS Astoria van Cruise & Maritime Voyages (CMV), het oudste cruiseschip ter wereld dat in 1948 gebouwd werd.
Net zoals de voorbije jaren blijven de zee- en riviercruises in groten getale naar Antwerpen komen. De stad ontving in 2016 maar liefst 689 riviercruises, goed voor 1229 ligdagen. 2017 ziet er even goed uit met bij benadering 594 riviercruises en 1246 ligdagen. Voor de zeecruises zijn 30 aanlopen gepland in 2017, goed voor 41 ligdagen. Het hoogseizoen van de riviercruises volgt in de komende weken wanneer meerdere schepen tegelijk aanmeren in het Kattendijkdok en aan de Scheldekaaien.

Zeecruises: nieuwkomers en vaste klanten
Het eerste zeecruiseschip van een nieuw veelbelovend cruiseseizoen meerde vandaag aan in Antwerpen. De MS Astoria van Cruise & Maritime Voyages (CMV) is het oudste cruiseschip ter wereld en werd in 1948 gebouwd. Het schip komt voor de eerste keer naar Antwerpen; in 2017 ook voor het eerst in Antwerpen: de Columbus, van CMV, het grootste schip dat dit jaar in de Scheldestad te zien zal zijn. Het meert meteen 3 keer aan: op 13 juni, 12 juli en 27 augustus. Met zijn 245,6 meter is dit schip groter dan de MS Marina van vorig jaar dat ‘slechts’ 239 meter lang is. Tot slot wordt op 25 september voor de eerste keer de MS Seven Seas Navigator van Regent Seven Seas Cruises verwacht. Ook bijzonder is de’ turnaround call’ van MS Crystal Symphony (Crystal Cruises) in Antwerpen: op 3 augustus zullen 1000 passagiers ontschepen en moeten er evenveel opnieuw inschepen, wat organisatorisch een gigantische klus zal zijn. Het schip komt van 2 tot 4 augustus naar de stad.

Dat Antwerpen als cruisebestemming in de smaak valt, bewijst het feit dat enkele vaste klanten van de havenstad terugkeren: de Marco Polo, Magellan, Prinsendam, Seabourn Quest, Balmoral, Braemar, Boudicca en de Marina. Ook het luxecruiseschip Europa2 komt in 2017 opnieuw naar Antwerpen. Naar goede traditie verwacht de stad op het einde van het jaar weer een aantal kerstcruises. De passagiers die voor deze cruises intekenen, kunnen genieten van de magie van Winter in Antwerpen, het eindejaarsfestival van de stad.

Zeker een kijkje waard
Kijklustigen zijn steeds welkom op het wandelterras boven de cruiseterminal waar ze een mooi zicht hebben op de bedrijvigheid aan boord en op de kade. De volledige lijst van alle geplande zee- en riviercruises voor 2017 staat op www.visitantwerpen.be ( > ‘plan je bezoek’ > ‘Antwerpen bezoeken met een schip). Klik hier voor de rechtstreekse link. Dit overzicht is steeds onder voorbehoud van wijzigingen. Cruisefans die zeker willen zijn dat het schip zoals gepland naar Antwerpen vaart, nemen best enkele dagen vooraf contact op met Visit Antwerpen via het nummer 03 232 01 03.

Terugblik toeristisch jaar 2016
De grote Antwerpse attracties deden het goed in 2016. ZOO Antwerpen zag het aantal bezoekers voor het eerst sinds 2011 terug stijgen boven 1 miljoen. Met 1.011.150 bezoekers deed ZOO Antwerpen het 7% beter dan vorig jaar. De recente uitbreiding en renovaties werpen hun vruchten af. De stadsbrouwerij De Koninck mocht in haar eerste volledige jaar 83.000 bezoekers ontvangen. Begin februari 2017 werd de 100 000ste bezoeker sinds de opening gevierd. Het toeristentrammetje en Flandria kenden daarentegen een stevige daling, o.a. het natte voorjaar speelde hen parten. “Het totale aantal bezoekers van de musea en erfgoedinstellingen van de stad Antwerpen ligt boven dat van 2015. De stedelijke musea telden in totaal 1.753.314 bezoeken, een stijging van 9,5% ten opzichte van 2015. De stijging is bijna volledig te verklaren door de grote toename voor het MAS en Middelheimmuseum, die samen ruim 1,2 miljoen bezoekers ontvingen,” aldus Marc Van Peel, waarnemend schepen voor cultuur.

Dat het Rubenshuis en MoMu dalen is te verklaren door het enorme succes van Rubens Privé en de Dries Van Noten-tentoonstelling in 2015. Beide tentoonstellingen werden door meer dan 90.000 bezoekers bezocht. Met 100.657 bezoekers was 2016 zelfs het op één na beste jaar voor het MoMu. Het Museum Plantin-Moretus was enkele maanden gesloten wegens renovatiewerken. De monumentale kerken werden in totaal 417.822 keer bezocht, een daling van 5,3%. In 2016 reserveerde Visit Antwerpen 9.326 rondleidingen voor in totaal ruim 140.000 personen. De klassieke stadswandeling ‘De sinjoren heten u welkom’ blijft de meest geboekte wandeling met 1306 groepen.

In 2016 was er ook heel wat positieve buitenlandse media-aandacht. De goede samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en Visit Antwerpen leverde in totaal 148 professionele mediabezoeken op, goed voor in totaal 492 journalisten. De positieve resultaten bij pers- en tradewerking zorgen voor een return op middellange termijn. Met een 5,1% lagere bezettingsgraad in de hotels, maar een stabiele gemiddelde kamerprijs, werd de stijgende trend die er sinds 2010 was, niet verdergezet in 2016. Op bevestigende cijfers van de FOD Economie is het voorlopig nog wachten. Na een moeilijke start en de dramatische gebeurtenissen in het voorjaar van 2016, toonde de toeristische sector in Antwerpen wel een enorme veerkracht. Zo mochten The Tall Ships Races tijdens het zomerseizoen meer dan een half miljoen bezoekers ontvangen. Tijdens de voorbije eindejaarsperiode werden er maar liefst 20% meer passanten t.o.v. het jaar voordien geteld. Winter in Antwerpen verwelkomde bijna 1.250.000 bezoekers of 16% meer bezoekers t.o.v. 2015.

Vooruitblik toeristisch jaar 2017
Antwerpen maakt zich op voor het nieuwe toeristische seizoen. In 2017 blijft de stad verder inzetten op het aantrekken van internationale citytrippers, meerdaagse congressen en evenementen uit uiteenlopende sectoren. Antwerpen biedt immers belangrijke troeven voor verschillende doelgroepen. Schepen voor toerisme Koen Kennis: “2017 heeft alles om een topjaar te worden. Met de opening van o.a. Comics Station komt er alvast een belangrijke attractie bij. Daarnaast lopen de voorbereidingen voor Barokjaar 2018 volop en krijgen de plannen om het Steen om te vormen naar een toeristisch onthaal- en bezoekerscentrum meer vorm. Bovendien profileert Antwerpen zich in 2017 als dé wielerstad van Vlaanderen en ver daarbuiten met de start van de ronde van Vlaanderen in april en het BK Wielrennen in juni 2017. De opening van het FMCCA zorgt ook voor een belangrijke aanvulling in het aanbod voor zakelijk toerisme. Samen met Antwerp Congres Bureau werven we ook proactief grote meerdaagse events en congressen, waarvan een aantal duidelijk aanwezig zullen zijn in de stad. Het zakelijke toerisme biedt beslist nog heel wat opportuniteiten.”