De Kerkuilwerkgroep Vlaanderen werkt al jaren als afdeling onder de koepel van Vogelbescherming Vlaanderen. Haar visie op de bescherming van inheemse diersoorten, hier dus de Kerkuil, sluit immers 100% aan bij de visie van Vogelbescherming Vlaanderen.

Vanuit de Kerkuilwerkgroep kreeg Vogelbescherming Vlaanderen het signaal dat er enkele zwakke schakels zijn in het veilig stellen van onze populatie kerkuilen. Aangezien de meer dan 500 vrijwilligers al langer dan 40 jaar de kerkuil monitoren, weten ze beter dan wie ook waar de hiaten zich bevinden die de overlevingskansen van de kerkuil in Vlaanderen verkleinen. De Kerkuilwerkgroep werkte een nieuw plan uit om die zwakke schakels aan te pakken en zette een extra beschermingsproject op. Op die manier willen ze met raad en daad de kerkuil en zijn biotoop nog beter beschermen.

Voornaamste acties
Er worden 200 extra nestkasten geplaatst om de aaneensluiting van versnipperde relictpopulaties te verzekeren.
De verzamelde data, kennis en ervaringen worden vertaald in praktische handleidingen, rapporten en beleidsnota’s.
Voor het publiek worden allerhande educatieve en informatieve activiteiten georganiseerd om de betrokkenheid te verhogen en de bescherming in het veld te versterken.

Uiteraard kunnen deze plannen niet uitgevoerd worden zonder financiële middelen. Vooral de bouw, plaatsing en het inbraakveilig maken van 200 duurzame nestkasten vraagt een serieuze investering. Vogelbescherming Vlaanderen is dan ook heel blij dat ze met een projectaanvraag 20.000 euro steun kon losmaken uit het Fonds Jozef Van Ammel, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Op die manier zullen we samen bijdragen aan een meer en betere bescherming van onze fauna.

Foto: Er worden 200 nestkasten op een veilige en afgeschermde locatie geïnstalleerd. (www.vogelbescherming.be)