Dit recept uit Shelf Love van Ottolenghi is geïnspireerd op kousa b’laban, een Lavantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen.

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

30 g
boter
1/4 tl
saffraandraadjes
4
courgettes
2 1/2 el
olijfolie
1 tl
maïzena
300 g
yoghurt griekse stijl
2 tenen
knoflook
1/2 tl
gedroogde munt
3/4 tl
korianderzaad
1 1/2 el
muntblaadjes
1/2
citroen
snuifje
zout

zwarte peper

BEREIDING

Verhit de ovengrill op een hoge stand. 
Zet de boter met de saffraan in een kleine pan op het halfhoog vuur. Zet de pan als de boter is gesmolten opzij zodat de saffraan kan intrekken. 
Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat en schep ze om met 2 el olie, 1/3 tl zout en royaal versgemalen peper. Leg ze me de snijkant boven en gril ze 15-20 min tot ze mooi geblakerd en gaar zijn. 
Maak de saus de laatste 10 min van de grilltijd. Klop in een grote schaal de maïzena met 3 el water glad, voeg de yoghurt, knoflook, gedroogde munt, de overgebleven 1/2 el olie en 1/2 tl zout toe. Klop alles door elkaar, giet het in een grote sauteerpan met antiaanbaklaag en zet deze op halfhoog vuur. Verhit de saus onder voortdurend roeren circa 10 min tot hij licht gebonden en goed warm is. Laat de saus niet koken, anders gaat hij schiften. 
Giet de warme yoghurtsaus op een schaal met een opstaande rand en leg de courgettes erin met de gegrilde kant boven. Schep de saffraanboter erover en bestrooi met de korianderzaadjes en muntblaadjes. Knijp de halve citroen erover en serveer meteen.

TIP VAN DE REDACTIE
Geen saffraan in huis? Vervang dat ingrediënt dan door een snufje geelwortelpoeder.

Foto: www.ambiance.be