Op woensdag 3 februari overhandigen zestien Vlaamse professoren een geweldige 710 000 euro – de opbrengst van hun 1000×1000-actie – aan de Koning Boudewijnstichting. Minister Frank Vandenbroucke krijgt 1300 handtekeningen, een warme oproep voor een nieuw sociaal contract.

Op 9 september vorig jaar lanceerden zestien professoren van Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen een solidariteitsactie: 1000×1000. COVID-19 legt pijnlijke sociale ongelijkheden bloot. De crisis versterkt ze nog. De kansen om ziek te worden en te sterven zijn ongelijk verdeeld, zelfs in ons welvarend land. En terwijl de ene gedwongen technisch werkloos werd, werkte de andere zonder loonverlies van thuis uit. Het is aanschuiven bij de voedselbanken en armoedeorganisaties. Bij anderen stapelen de facturen zich op. Maar intussen barsten de spaarboekjes uit hun voegen.

Tegen die achtergrond van ongelijkheid en onrechtvaardigheid nodigde 1000×1000 de universitaire collega’s uit om een stuk van hun uitgespaarde inkomen te schenken aan drie ‘goede doelen’. Een slordige 600 professoren en personeelsleden van universiteiten en onderzoekscentra stortten 1000 euro, maar ook de honderden andere kleine giften waren zeer welkom. Voorlopig klokt de actie af op een opbrengst van 710 000 euro, een groot succes.

Liefdadigheid is niet de oplossing
“Maar de huidige problemen van armoede en sociale ongelijkheid zijn de verantwoordelijkheid van de hele samenleving en los je niet op met een liefdadigheidsactie,” zegt Bea Cantillon (UAntwerpen). De kracht van 1000×1000 zit daarom niet in de vele gulle giften. Bruno De Wever (UGent): “Onze solidariteitsactie is een sterk en warm signaal, maar het is absoluut niet de oplossing. Die moet komen van de overheid. Voor structurele problemen moeten ook structurele oplossingen gevonden worden. We zeggen niet dat er per se nieuwe belastingen moeten komen, en er wordt in dit land al veel herverdeeld, maar we stellen wel de efficiëntie van de herverdeling in de strijd tegen de kansarmoede in vraag.”

Zeker in de strijd tegen de kansarmoede legden we al voor de uitbraak van COVID-19 geen goed rapport voor. De pandemie zet het allemaal nog eens op scherp. In volle relance zullen we straks ongetwijfeld antwoorden moeten zoeken op grote uitdagingen. Van minstens drie daarvan zijn de contouren nu al duidelijk. De klimaatcrisis kondigt zich ook als een sociale crisis aan. De versnelde transitie naar een kenniseconomie legt het armoederisico in werkarme en laaggeschoolde gezinnen. En de vergrijzingsdruk roept heel wat vragen op over de intergenerationele solidariteit.

Belastingen moeten rechtvaardiger
“De uitdagingen zijn zo groot, dat ze niet zullen kunnen beantwoord worden met wat oplapwerk links of rechts”, aldus Bruno Blondé (UAntwerpen). “Meer dan 1300 collega’s tekenden daarom de publieke oproep voor een ‘nieuw sociaal contract’, met een efficiënter sociaal beleid en rechtvaardiger belastingen. Dat is ongezien. Op woensdag 3 februari geeft 1000×1000 de fakkel door. We dragen de ingezamelde fondsen over aan de Koning Boudewijnstichting en de handtekeningen aan het beleid, vertegenwoordigd door minister Frank Vandenbroucke.”

Het slotcongres van 1000×1000 is op woensdag 3 februari van 16 tot 18 uur na registratie online te volgen via:

https://1000×1000.be/nieuws-item/online-slotevent-naar-een-nieuw-sociaal-contract-3-februari-2021/

Naar een nieuw sociaal contract?

•           1000×1000: géén finissage! Bruno Blondé (Universiteit Antwerpen)
•           Naar een nieuw sociaal contract, Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen)
•           Het ging de goede kant op. Gelijke onderwijskansen in en na corona, Ides Nicaise (KULeuven)
•           Hoe maken we van COVID-19 een grote gelijkmaker? Koen Schoors (UGent)
•           Overhandiging handtekeningen aan en reactie door Frank Vandenbroucke (vicepremier Sociale Zaken en Volksgezondheid)
•           Debat onder leiding van Bart Eeckhout (Hoofdredacteur De Morgen)
•           Overhandiging cheque aan Koning Boudewijnstichting en toelichting projecten ter versterking van kansen van kinderen en jongeren uit sociaal-economisch kwetsbare milieus  door Saïda Sakali (Senior projectcoördinator Koning Boudewijnstichting)
•           Slotwoord door Noël Slangen (Voorzitter Kinderarmoedefonds)

Foto: www.uantwerpen.be