75 jaar na de bevrijding vertrekken vandaag donderdag 16 januari een 100-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs naar Auschwitz. Philippe Goffin, de minister van Defensie neemt aan deze herinneringsreis deel. Een organisatie door het War Heritage Institute in samenwerking met Defensie.
 
Een 100-tal leerlingen van 16 – 18 jaar uit 13 scholen verspreid over heel België brengen een hele dag door in Auschwitz. Tijdens de ochtend bezoeken ze Auschwitz I met de beruchte “Arbeit Macht Frei”-poort en de barakken waar mensen stierven door verstikking, vergassing, uithongering, uitputting of  executies. In de namiddag brengt de rondleiding hen naar het vernietigingskamp Birkenau. Het is de bedoeling om jongeren bewust te maken van de gevolgen van een van de grootste tragedies die onze maatschappij ooit meemaakte.
 
Auschwitz, een plaats met een geladen geschiedenis
Het concentratie- en uitroeiingskamp Auschwitz-Birkenau toont tastbaar tot welke gruwel politiek extremisme – zoals het nazisme – leidt. Nagenoeg 1,1 miljoen gedeporteerden – het merendeel Joden en Zigeuners, alsook politiek gevangenen – werden er op industriële schaal gedood. Vandaar het belang van deze site als bestemming voor een herinneringsreis. 
 
De Herinnering levend houden: één van de opdrachten van het War Heritage Institute (WHI)
Het doorgeven van de Herinnering aan de jongeren heeft twee doelen: enerzijds het tonen van respect aan de betrokkenen en anderzijds waarschuwen voor het vandaag alom oplaaiende extremisme. Het War Heritage Institute (sinds mei 2017 de Belgische referentieinstelling voor het militaire erfgoed en de herinnering) laat zich inspireren door waarden als vrede, vrijheid, verdraagzaamheid, democratie. Het WHI organiseert elk jaar talrijke herinneringsprojecten. Voor 2020 focust het WHI zich op de herdenking van 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog. 
 
Gezamenlijk herinneringsinitiatief 
De herinneringsreis naar Auschwitz, een gezamenlijk initiatief van het War Heritage Institute en Defensie, vindt jaarlijks plaats ter herdenking van de bevrijding van beide kampen op 27 januari 1945.

Foto: www.warheritage.be