Een terrasje doen klinkt ons op dit moment nog goed in de oren, want wat hebben we dat gemist! De terrassen zijn al zó lang dicht dat we ondertussen alweer zijn vergeten welke dingen we absoluut niet hebben gemist. En als we eventjes terugdenken aan een tijd voor corona, dan is ook dat een behoorlijke lijst. 
Want geef nu toe, er waren zoveel dingen waar je je aan kon storen. Deze 10 terras ergernissen was jij vast al bijna vergeten.

Geen plaats
Niets is zo vervelend als wandelen langs bomvolle terrassen waar geen enkel vrij tafeltje te bespeuren is. We zijn het gevoel van mensen uit hun stoel wegkijken al bijna vergeten. Helaas is dit een ergernis die heel snel zal wederkeren. Het hele land staat te popelen om terug te kunnen genieten van een hapje en een drankje op een terras. Je moet er binnenkort als de kippen bij zijn als je een tafeltje wil bemachtigen.

Wespen
Need we say more? De angst om geprikt te worden is altijd aanwezig. Het is weer bijna tijd om mensen uitbundig met hun handen te zien wapperen, want de wespen zullen de zoete drankjes ook gemist hebben.

Slecht weer
We weten ondertussen allemaal dat België vier seizoenen in één dag onze weg op kan sturen. Nu de binnenruimtes nog niet open mogen is dat niet ideaal. Het kan goed zijn dat je om 16u op een zonovergoten terras gaat zitten en dat je om 17u moet gaan schuilen voor de regen. Als je de terrassen zelfs dan nog niet wilt verlaten, heb je best altijd een paraplu op zak.

Luide buren
Terrasjes zijn de beste plekken om bij te praten met je vrienden, alleen is dat nogal lastig als je buren zó luid zijn dat je hun gesprekken beter hoort dan die van je vrienden. Het pluspunt: met de anderhalve meter afstand die tussen de tafel van jou en je buren moet zitten, is dat probleem misschien verleden tijd. Eindelijk rust!

Tafels zonder menukaarten
Sommige horecazaken geloven niet in drankkaarten, of zo lijkt het soms toch. Als je vraagt naar de kaart en te horen krijgt dat er geen is, sla je in paniek. Oh nee, wat wil ik? Wat hebben ze? Hebben ze een online menukaart? Ik moet nú beslissen. Uiteindelijk ga je voor de veiligste optie: voor mij een colaatje, alsjeblieft! Terwijl je eigenlijk vooral zin had in een indrukwekkende cocktail. Jammer!

Rokers
Als je als non-roker nét dat tafeltje naast die ene kettingroker hebt gekregen kan je humeur snel veranderen. Ook al zit je in de buitenlucht, de sigarettengeur is zo overheersend dat je niets anders meer ruikt. Of wat dacht je van een grote wolk rook die een vaper richting jouw tafel blaast? De geur is misschien wat aangenamer, maar het feit dat je je gezelschap iedere paar seconden eventjes niet meer ziet, is dat niet. Als je al helemaal pech hebt, zijn er ook geen andere tafels meer vrij en moet je een keuze maken: weggaan of doorbijten?

Wiebelende tafels 
Gooit de wind jouw drankje niet van de tafel, dan doen wiebelende tafels dat wel. Honderden, als niet duizenden bierviltjes worden jaarlijks gebruikt om terrastafeltjes in balans te brengen. En als je zoiets al vaak hebt moeten doen, dan weet je dat dit zelden tot nooit lukt. Een bierviltje onder de poot van de tafel leggen zonder het te plooien doet niets, een dubbelgeplooid bierviltje is te hoog en twee bierviltjes op elkaar is weer nét te laag. Uiteindelijk haal je de bierviltjes allemaal onder de poot uit en geef je het op. Dan wiebelt de tafel maar!

Te kleine tafels
Misschien nog veel erger dan wiebelende tafels zijn te kleine tafels. Als je met vier man aan zo’n klein tafeltje zit, is er nauwelijks nog beenruimte. Bereid je voor op een avond vol “sorry, stampte ik je nu net?”- momenten.

Wachten op de rekening
Je kent het wel. Je hebt een gezellige avond achter de rug en besluit om af te ronden. Je ziet de ober passeren en vraagt naar de rekening. “Tuurlijk, ik kom hem meteen brengen!”, hoor je dan. Maar zo meteen is het niet altijd. Natuurlijk snappen we dat obers het druk hebben, maar een halfuur op je rekening moeten wachten is niet zo leuk. Vooral als je liefst gewoon languit op de bank voor de tv wil liggen.

Eén rekening
Het vervelendste van al: een rekening die je niet kan splitsen. We snappen wel dat het makkelijker is voor de ober, maar wie heeft er na een avond vol bier en cocktail nog zin om zijn beste reken skills naar boven te halen? Of iedereen genoeg kleingeld bij heeft om te wisselen is dan nog maar de vraag. Overschrijvingen zijn tegenwoordig snel gedaan door app’s zoals Payconiq, maar je sluit je avond toch liefst anders af.
Gelukkig is de kans klein dat we ons deze maand al aan bovenstaande dingen gaan storen. Als je iets zo lang hebt moeten missen, vergeet je de negatieve aspecten eventjes. Maak er vooral een onvergetelijk weekend van.

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be