Van 23 mei tot 16 juni organiseert het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in het Brusselse Kanal – Centre Pompidou The HISK Connection, een groepstentoonstelling met kunstwerken van 10 HISK laureaten die een sterke band hebben met Brussel. Met deze selectie, die onder meer kunstenaars Vincent Geyskens, Meggy Rustamova, Benjamin Verhoeven en het kunstenaarsduo Sarah & Charles bevat, wil het HISK kunstenaars in de schijnwerpers zetten die werken, leven of opgegroeid zijn in de hoofdstad. Door het werk van 10 laureaten van het HISK op de voorgrond te plaatsen, viert The HISK Connection niet alleen de dynamische kunstscène van de hoofdstad, maar ook de diversiteit en het talent van de alumnae/i van het HISK.
Het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) biedt sinds 1997 een tweejarig residentieprogramma en postuniversitaire opleiding aan, aanvankelijk in Antwerpen en nu in Gent. Als Belgisch unicum in zijn soort biedt HISK kunstenaars zowel studio’s als de vrijheid om hun vak te ontwikkelen in het gezelschap van mede-residenten en gastdocenten.

De tentoonstelling The HISK Connection wil deze groeiende gemeenschap vieren met een selectie van werken van tien HISK-alumni die afstudeerden tussen 1997 en 2015. Elke kunstenaar werd uitgenodigd om recent of nieuw werk te laten zien in KANAL – Centre Pompidou. Naast hun HISK-connectie delen deze kunstenaars een affectie voor de stad Brussel als een plaats om te werken en te leven. De recente opening van KANAL toont aan dat Brussel een ongekende culturele groei doormaakt dankzij een toestroom van kunstenaars die aangetrokken worden door de relatief betaalbare woningen en werkplekken van de stad.
De titel van deze tentoonstelling verwijst naar de banden tussen de HISK-laureaten en de film The French Connection. Deze film van William Friedkin uit 1971 vertelt het non-fictie verhaal van twee politieagenten uit New York City die proberen een deal tussen de Franse en New Yorkse misdaadsyndicaten te verbreken. Hoewel Gene Hackman, detective Jimmy ‘Popeye’ Doyle, de onbetwiste ster van The French Connection is, wordt de film gedomineerd door een ander emblematische figuur: de auto. Auto’s dienen als een schuilplaats voor drugs, als de primaire werkruimte van Doyle, en als de verhalende motor van de film.
The French Connection komt gemakkelijk in je op als je door de uitgestrekte zalen van de voormalige Citroën-fabriek loopt, die doet denken aan New York in de jaren 70 toen kunstenaars begonnen te werken in de lege industriële ruimtes van Soho. Een voormalige Franse autofabriek in een snelgroeiend gebied van Brussel roept verder de botsing op van culturen die in de film van Friedkin zijn vastgelegd. De dramatisering van het vervallen New York in de vroege jaren zeventig hangt samen met de stedelijke transformatie van het hedendaagse Brussel door kunstenaarsgemeenschappen die zich bezighouden met en inspiratie putten uit voormalige industriële landschappen. Omdat HISK-alumni na hun tweejarige verblijf zo nauw samenwerken, worden ze onvermijdelijk onderdeel van een netwerk van vriendschap en gedeelde interesse, evenals van verschil en tegenstelling.

De werken van de HISK-alumni in KANAL hebben niet veel thematische of stilistische gelijkenissen, maar ze hebben wel een blijvend gevoel ‘in progress’ te zijn. Veel van de stukken zijn nooit in Brussel tentoongesteld of zijn voor de tentoonstelling voltooid. Velen verschijnen als tests, gepresenteerd voor publieke controle om te zien hoe ze werken en hoe ze in de toekomst kunnen veranderen. Deze tentoonstelling moet dan ook niet gezien worden als een hoogtepunt of eindresultaat, maar als een voortzetting van de geest van experimenteren die het HISK bezielt.
Met:
Loukia Alavanou
Laure Cottin Stefanelli
Hadassah Emmerich
Vincent Geyskens
Hamza Halloubi
Pepa Ivanova
Clare Noonan
Meggy Rustamova
Sarah & Charles
Benjamin Verhoeven

Curator: Antony Hudek
Assistent-curators: Atena Abrahimia, Mobina Mohammadi Tabar en Astrid Vereycken
Georganiseerd door de Vlaamse Kring voor Esthetica
Een samenwerking met Curatorial Studies, KASK & Conservatorium / School of Arts Gent
Met de steun van Minister Sven Gatz
The HISK Connection
23 mei – 16 juni 2019
Met: Loukia Alavanou, Laure Cottin Stefanelli, Hadassah Emmerich, Vincent Geyskens, Hamza Halloubi, Pepa Ivanova, Clare Noonan, Meggy Rustamova, Sarah & Charles, Benjamin Verhoeven
KANAL – Centre Pompidou

Foto’s: Club Paradis