Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.067.536,15euro toe aan het gemeentebestuur van Puurs voor de restauratie van het fort van Liezele.
Het fort van Liezele in Puurs is sinds 1995 beschermd omwille van de historische waarde van het fort. Het fort is het best bewaarde en meest complete van de tweede verdedigingsgordel rond Antwerpen, de ‘Hoofdweerstandstelling’.
Vandaag vind je in het fort een museum dat de bewogen geschiedenis van het fort vertelt. Museumlokalen met authentiek materiaal tonen de bezoeker hoe het leven in het fort eruitzag. Commandoposten, troepenkamers, de infirmerie, geschutsopstellingen en een gepantserde waarnemingspost zijn bewaard gebleven.
Vooraan het fort bevindt zich een conciërgewoning en verschillende lokalen worden verhuurd aan lokale organisaties. Het 18 ha groot domein ligt in een oase van groen met een rijke fauna en flora, en verschillende wandel- en fietspaden leiden bezoekers naar het fort.
Het fort is recentelijk ook gebruikt als filmlocatie voor ‘De hel van Tanger’ en ‘De smaak van De Keyser’.
Met deze premie krijgt de rechterhelft van het dak een waterdichting en een groendaksysteem. De schouwen en verluchtingskanalen worden gerenoveerd en de gevel en de binnenkoer hersteld. De linkerhelft van het dak is enkele jaren geleden al gerestaureerd. Hiervoor is toen een premie van 100.000 euro toegekend.
Achtergrondinformatie
De bouw aan het Fort van Liezele begon in 1908, maar het fort was nog niet klaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak in 1914. Begin oktober 1914 trok het Belgische leger zich terug tot achter de IJzer, waardoor het Fort van Liezele helemaal geïsoleerd achterbleef. Op 10 oktober 1914 gaf het fort zich over. Daarna deed het complex dienst als voedseldepot van het Duitse leger, Brits gevangenenkamp en opslagplaats voor gerecupereerde Duitse munitie.
Foto: © Agentschap Onroerend Erfgoed