Reeds voor de 25ste keer organiseert UAntwerpen de Grote Coronastudie. De experts focussen onder meer op de feestperiode: met wie en hoe gaat u vieren? Hebt u reisplannen of blijft u thuis? Deelnemen kan op dinsdag 1 december tussen 10 en 22 uur.

De Grote Coronastudie blaast op dinsdag 1 december 25 kaarsjes uit. Al van bij de uitbraak van de coronacrisis in maart levert de grootschalige enquête – een initiatief van UAntwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven, ULB en het FWO – een massa interessante gegevens op. De wetenschappers delen die data met de beleidsmakers. Op die manier kan de overheid voortdurend de vinger aan de pols houden.

Een van de belangrijkste aspecten die nu reeds acht maanden gemonitord worden, is het mentale welzijn van de deelnemers. In een blogpost schetsen sociaal wetenschapper Koen Pepermans en gezondheidseconoom prof. Philippe Beutels (beiden UAntwerpen) de evolutie van dat welzijn.

Eenzaamheid neemt toe
“Ons gemoed volgt de druk van het virus en de daaropvolgende maatregelen”, legt Pepermans uit. “We zien een stelselmatige verbetering tot midden juli, gerelateerd aan de verschillende fases van de exitstrategie. Einde juli kwamen er ingrijpende maatregelen in Antwerpen: dat had een duidelijk effect op het mentale welzijn, en niet alleen in de provincie Antwerpen. Nadien ging het tijdelijk iets beter, maar sinds begin oktober zijn we ons alleen maar minder goed gaan voelen op psychisch vlak.”

De algemene gemiddeldes zijn leerrijk, maar een verdere analyse levert de wetenschappers nog gedetailleerdere info op. “Enkele groepen hebben het duidelijk het moeilijkst”, zegt Beutels. “Het gaat onder anderen om studenten uit de leeftijdsgroep 16-25 en om 26- tot 45-jarigen die aangeven dat hun inkomen de voorbije periode daalde. Vrouwen zijn net iets sterker vertegenwoordigd in die categorie, net als mensen die een positieve COVID-19-test aflegden.”

Doorheen de crisis stijgt ook het percentage deelnemers dat aangeeft zich eenzaam te voelen. Pepermans: “Erg verrassend is dat inzicht natuurlijk niet, maar het is toch relevant dat mensen zeggen zich steeds sterker geïsoleerd te voelen. De eerstelijns psychologische ondersteuning moet dus laagdrempelig en versterkt aangeboden worden. En niet alleen vandaag, maar ook op langere termijn, want onderzoek wees al uit dat de effecten van een crisis op mentaal welzijn maanden en zelfs jaren doorwegen.”

De volledige tekst vindt u op https://blog.uantwerpen.be/corona/mentaal-welzijn.

Trekt u op skivakantie?
De Grote Coronastudie kan op dinsdag 1 december opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat zoals gewoonlijk tussen 10 en 22 uur. Naast de telkens weerkerende vragen polsen de wetenschappers u deze keer onder meer naar uw eventuele vakantieplannen voor de eindejaarsperiode. Blijft u thuis, maakt u een trip in eigen land of gaat u toch skiën? U krijgt ook enkele vragen voorgeschoteld over de manier waarop u sinterklaas, kerst en oudjaar zal vieren, nu het Overlegcomité de regels afgelopen vrijdag vastlegde.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

Foto: www.corona-befragung.be / www.uantwerpen.be